HCM-strategi

Forord

For at kunne bekæmpe sygdommen HCM bedst muligt mener DK Gugs, at det er nødvendigt med en strategi på området. Vores nuværende strategi kan læses nedenfor. Der kan naturligvis ske ting i vores opdræt og der kan komme nye forskningsresultater m.v. som kan medføre ændringer i vores HCM-strategi.

Strategi

  • Skan alle katte før de bruges i avl.
  • Skan så tæt på avlstidspunkt som muligt
  • Brug ikke positive, equivocal, other dianosis katte i avl
  • Udskyd tidspunkt for avlsdebut så meget som muligt
  • Skan så mange kælekatte som muligt

Fra stamtavle analysen kan vi uddrage disse fremadrettede anbefalinger. De bliver strammere og strammere år for år. Dette giver opdrættere tid til at avle væk fra problemerne og sikrer at der i det hele taget er nogle katte der kan bruges i avl i de kommende år. Det er nødvendigt at stramme op over tid for at ligge et stadigt stigende selektionspres, der kan virke over for en, forhåbentligt, lavere og lavere genfrekvens.

2010

Brug ikke døtre af positive katte i avl. Brug ikke søskende til positive katte i avl. Brug ikke den forælder til positiv kat, som har størst sandsynlighed for at være positiv.

2011

Brug ikke afkom af positive katte i avl.. Brug ikke forældre til positive katte i avl. Brug ikke søskende til positive katte i avl. Brug ikke halvsøskende til positive katte i avl. Brug ikke katte til avl hvor mormor, morfar, farmor eller farfar er positive.

2012

Brug ikke katte med slægtskabskoefficienter til positive katte større end 25% i avl.

2013-

Brug ikke katte med slægtskabskoefficienter til positive katte større end 12,5% i avl.

DK Gugs

For DK Gugs betyder disse anbefalinger at Gugs Drude ikke kan bruges i avl mere da hun er datter af Diadoras Unicolore som var positiv. Drude er derfor blevet steriliseret april 2010.

DK Gugs Ticked Ivy er blevet steriliseret juli 2010 idet hendes far Hesselbjergs Graham er skannet positiv.
Gugs Gritt og Gugs Gaby kan ikke bruges i avl da deres far Bokbackens Charmør er skannet i grænsetilfælde. Begge er blevet steriliseret.

I 2011 og senere kan Gugs Niarn, Gugs Noomi og Gugs Killah ikke længere bruges i avl da deres morfar Bokbackens Charmør er skannet i grænsetilfælde.

I 2011 og senere kan Gugs Hannibal ikke længere bruges i avl da hans halvsøskende Gug’s Bastet, Gug’s Eros, Gug’s Eminem, Gug’s Eigil er/var positive.

Som det ses kan vi nu i følge strategien ikke bruge nogen af vores 4 avlskatte og må vælge at starte forfra med nye avlskatte eller ændre strategi. Da det er meget svært at finde nye avlskatte med ligeså mange skanninger i familien, hvor der ikke også er positive har vi valgt at udsætte strategien 1 år. Dog bliver Gug’s Hannibal kastreret inden for den næste måned.

Dermed kan vi bruge Gug’s Killah, Gug’s Noomi og Gug’s Niarn i 2011 men ikke i 2012 og senere.

I 2012 og senere kan Gugs Niarn, Gugs Noomi og Gugs Killah ikke længere bruges i avl da deres morfar Bokbackens Charmør er skannet i grænsetilfælde.

I 2012 og senere kan Gugs Hannibal ikke længere bruges i avl da hans halvsøskende Gug’s Bastet, Gug’s Eros, Gug’s Eminem, Gug’s Eigil er/var positive.

Strategien er revideret 9.3.2011