Hensigserklæring indavl

Gugs katteri har til hensigt kun at lave parringer hvor indavlskoefficienten er under 1 % beregnet over 9 generationer. I praksis er dette dog meget svært at overholde og vi må leve med 2-3% i nogle kuld.

Indavl har en negativ effekt på kattenes gennemsnitlige sundhed, forstået sådan at der findes sunde indavlede katte og selvfølgelig også syge katte der ikke er indavlede, men generelt medfører indavl en forringet sundhed. Dette skyldes, at indavl medfører forøget homozygositet for alle kattens gener og dette fører til en nedsættelse af immunsystemets effektivitet og til en øget forekomst af sygdomme der nedarves recessivt.

Disse ting er meget veldokumenterede i litteraturen og en Google-søgning på ”Inbreeding” giver masse af gode links.

Skadeligheden af indavlen følger indavlsgraden målt ved indavlskoefficienten således at 2% er værre en 1% og 25% er meget værre end 3%. Derfor findes der ingen magisk grænse hvorunder alt er godt og over er skidt. Opdrætter man med sundhed som mål skal indavlskoefficienten være så lav som mulig.

I denne figur ses indavlskoefficienter for alle gugs kuld målt over 9 generationer.

Vi ser at kuldene 3,4,6,7,8,10 og 17, d.v.s. 7 af 17 kuld, overholder vores hensigtserklæring om at være under 1%. Det første kuld er det værste med 4,2% indavl og kuldene 9,14,15 rager også op med deres 3,1%. De resterende kuld ligger i intervallet 1-2%. Kuld 17 er ret specielt idet indavlskoefficienten er 0 på 9 generationer. Der er simpelthen ingen gengangere i moren og farens 9 generationers stamtavle.

Den gennemsnitlige indavlskoefficient for alle DK Gugs katte er på 1,6%.

Vi anbefaler killingekøbere at undersøge indavlskoefficienten på de killinger de er interesseret i før køb. Det er ikke usædvanligt at se killinger med over 15% og helt op over 25% indavl til salg på killingelisterne. Indavlskoefficienterne kan udregnes på Pawpeds http://pawpeds.com/cgi-bin/BRI. Hvis killingen er i databasen som feks Gugs Miss Moneypenny, så kan den findes ved at indtaste navnet i søgefeltet og trykke ”Search”. Det giver en 4 generationer stamtavle, hvor man aflæse indavlskoefficienten som ”Inbreeding = 0%”. Klik på 9 tallet for at få 9 generationers indavlskoefficienten som er 2,27% for Moneypenny.

Som regel vil det ikke være muligt at finde killingen i databasen og derfor er det nødvendigt at lave en testparring mellem forældrene. Som eksempel tager vi det kuld der er nummer 1 på BB-klubbens killingeliste i dag http://www.bb-klubben.dk/WebPages/Report/KittenList.aspx. Moren til kuldet er Kongensgaards Replica og hende finder vi at søge som før. Tryk herefter på ”Test mate” for at lave en testparring. Nu skal vi have faren ind som Cat 2 og det gøres ved at klikke på ”Add cat” lige under ”Cat 2”. Dette giver os søgedialogen og i den indtaster vi navnet på faren, nemlig Breitling Jr. Von Luanda.

Tryk på ”Search” og du kommer tilbage til testparringen nu med begge forældre sat i.

Vi ser at der er 0% indavl på 4 generationer og 1,39% på 9 generationer.